Lelujen turvallinen ja oikeanlainen puhdistus

Nykytilanteessa ihmisiä askarruttaa bakteerien leviäminen lelujen kautta. Tähän päivään mennessä tehtyjen tutkimusten mukaan riski Covid-19: n leviämisestä lelujen kautta on hyvin pieni. Hygienia ja lelujen puhdistus on kuitenkin tärkeä aihe.

Hyvä uutinen on, että koronaviruksen tartuttaminen pelkästään koskettamalla lelua ei todennäköisesti tapahdu. Saksan liittovaltion riskinarviointilaitos (BfR) on seurannut infektioketjuja huolellisesti pandemian puhkeamisen jälkeen keväällä 2020. BfR totesi helmikuussa 2021: “Ei ole vankkoja todisteita siitä, että ihmiset olisivat saaneet tartunnan joutuessaan kosketuksiin saastuneen tuotteen tai saastuneen pinnan kanssa.” Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että koronavirus tarttuu erityisesti hengittämällä ilmassa olevia pisaroita, jotka puolestaa leviävät ilmaan esimerkiksi aivastamalla, yskimällä, puhumalla ja laulamalla.

Riskiä ei kuitenkaan voida täysin sulkea pois – varsinkin kun eri kotitalouksien lapset kokoontuvat yhteen esimerkiksi päiväkodeissa. Lisäksi erityisesti jaetut lelut voivat kuljettaa pinnallaan paljon bakteereita, fakta, jonka Journal of Hospital Infection -lehdessä vuonna 2015 julkaistu tutkimus on todennut.

Pidä silmällä hygieniaa

Mutta tämä ei ole oikeastaan ​​uutinen. Varsinkin päiväkodit ovat panostaneet hygeniaan jo vuosien ajan. Päiväkodeilla on hygieniasuunnitelmia tartuntatautien, kuten norovirus tai tuhkarokko, leviämisen estämiseksi erilaisilla toimenpiteillä. Tärkeä neuvo nykytilanteessa: Erityisesti lelut, joilla leikitään ryhmässä on puhdistettava perusteellisesti ennen kuin seuraava ryhmä käyttää niitä.

Aihe on tärkeä myös kotona. Tämä siksi, että lelut kuuluvat niihin esineisiin, joita kosketellaan ja suukotellaan paljon.

Huomioi puhdistuksessa valmistusmateriaalit

Lelujen puhdistuksessa on tärkeää huomoida valmistusmateriaalit, koska jokainen materiaali reagoi eri tavalla eri puhdistusaineisiin ja -menetelmiin, ja eri niissä on myös erilaiset hygeeniariskit.

Esimerkiksi pehmolelut altistuvat pölypunkeille, jotka taas saattavat aiheuttaa pölyallergioita. Pehmolelujen pakastaminen desinfiointiaineen käytön sijasta on osoittautunut tehokkaaksi: Yhdysvaltojen Wright State Universityn mukaan lelujen pakastaminen -15 asteessa vähintään 24 tunnin ajan vähentää merkittävästi punkkien ja niiden munien määrää. On hyvä myös pestä pehmolelut pakastamisen jälkeen, jotta lika huuhtoutuu pois kankaista. Pehmolelut pestään aina valmistajan ohjeiden mukaan.

Mitä herkempi lelun pintamateriaali on, sitä varovaisempaa puhdistuksen on oltava. Yksi hyvä perussääntö on käyttää mieluummin kosteaa liinaa kuin paljon nestettä (olkoon sitten saippuavettä tai desinfiointiainetta). Esimerkiksi puulelut tai elekroniikkaa sisältävät lelut eivät tykkää liiasta kosteudesta tai liista lämmöstä.

Puulelujen puhdistamiseen ei tarvita puhdistusaineita. Puu omaa antibakteerisia ominaisuuksia, jotka aiheuttavat virusten ja bakteerien kuoleman nopeammin. Puun huokoinen pinta vie bakteereilta kosteuden, jota ne tarvitsevat selviytyäkseen. Puuleluilla on siten täysin luonnollinen itsepuhdistumisprosessi. Tämä tarkoittaa, että puhdistukseen riittää pyyhkiminen hieman kostealla liinalla.

Bakteerijäämät voivat elää muovileluissa jopa 24 tuntia, mikä voi helpottaa tautien leviämistä. Toisin kuin puu, muovilla ei ole antinbakteerisia ominaisuuksia. Muovin pinnalle muodostuu helposti epätasaisuuksia ja halkeamia, jotka muodostavat tervetulleen ympäristön bakteereille.

Lego neuvoo, että muovisia rakennuspalikoita ei saa pestä yli 40 asteessa, eikä niitä saa myöskään kuivata hiustenkuivaajalla tai kirkkaassa auringonvalossa. Tanskalainen yritys ei kuitenkaan suosittele pesukoneen käyttöä. Paras puhdistutapa on pestä palikat ja muut muovilelut käsin lämpimällä vedellä, miedolla puhdistusaineella (esim. Marseillen saippua) ja hangata niitä pehmeällä liinalla, harjalla tai sienellä.

Vauvalelut

Älä koskaan käytä kemiallisia puhdistusaineita, desinfiointiaineita tai kaupan kosteuspyyhkeitä purulelujen puhdistukseen. Nämä sisältävät usein myrkyllisiä aineita, joita lapsesi saattaa imeä suun limakalvon läpi. Kemiallisten aineiden välttäminen on myös hyödyllistä sekä ympäristölle että kukkarollesi.